Limba Engleza, cu ce m-a ajutat

Am 22 de ani si pot spune ca, pana in momentul de fata, limba engleza m-a ajutat enorm. Am clienti de pe 4 continente si cu toti discut in limba engleza. Munca mea, o fac in mare parte in engleza, tool-urile de SEO sunt de la firme din America si jocurile preferate, la fel in limba engleza.

Sa nu mai mentionez faptul ca, orice persoana care doreste sa faca programare, o va face in limba engleza!

Totusi, cum am inceput sa invat limba engleza?

Recunosc de pe acum ca, nu am cumparat cursuri de limba engleza si nu am facut meditatii. Mereu am fost autodidact si am preferat sa invat pe cont propriu.

Am avut marele noroc de a avea o familie mare, suntem 6 frati. Astfel ca, la 3 ani, parintii mei au cumparat un calculator pentru cei mai mari, astfel incat acestia sa invete de pe atunci sa foloseasca tehnologia. Ca orice copil, am profitat de ocazie pentru a ma distra. Pierdeam noptile jucand Supaplex, urmand sa trec apoi spre Starcraft si Age of Empires.

Totusi, am avut o mica problema, pierdeam foarte des, si m-am frustrat maxim din cauza asta. Pierdeam pentru ca nu intelegeam ce trebuie sa fac, nefiind capabil sa inteleg instructiunile de pe ecran. Astfel ca, am inceput sa ii stresez pe ai mei cu intrebari.

Ce inseamna cuvantul asta in limba engleza?  Dar celalalt? In timp, am fost capabil sa imi instalez jocurile singur urmand instructiunile de pe ecran si sa le termin fara probleme.

Cum e cu limba engleza in liceu?

In generala, limba engleza a fost destul de okay, pentru ca aveam nevoie sa invat regulile de baza. Sa inteleg de ce citest intr-un anumit fel si de ce plurarul de la „child” este „children” si nu „childs”.

Totusi, in liceu, ca orice elev din Romania, am inceput sa ma plictisesc destul de rau. Orele de limba engleza erau sub nivelul meu si, ceea ce imi doream eu de la ore, nu se intampla. Speram sa pot discuta cu colegii in engleza si sa imi ridic nivelul. Din pacate, puteai sa treci cu 10 la engleza fara sa fi capabil sa citesti macar, asa ca, nu am avut cu cine discuta.

„Reuseam sa imi imbunatasesc limba engleza pe skype discutand cu jucatori din toata lumea in timp ce pierdeam noptile in World of Warcraft sau League of Legends.”

Ajunsesem la un nivel atat de mare de plictis incat dormeam fara probleme in orele de engleza. Doamna profesoara venea, ma batea pe umar, imi facea semn sa imi dau castile jos din urechi si imi punea cartea in fata:

„Robert, citeste cerinta si rezolva te rog exercitiul 3”

Zis si facut, terminat cerinta foarte rapid si primeam permisiunea sa ma bag inapoi la somn.

Limba engleza imi aducea beneficii inca de prin liceu!

Ca orice licean plictisit, imi pierdeam noptile prin jocuri si tutoriale de photoshop sau editare web. Sa nu mai zic de toate incercarile mele esuate de a face bani in online prin adsense sau sondaje. Oricum, idea e ca eu chiuleam foarte mult, si asta imi afecta notele la purtare.

Totusi, gasisem o solutie rapida si usoara pentru aceasta problema. Reprezentam liceul la diferite concursuri sau evenimente legate de limba engleza. Mergeam, dadeam testarea, mergeam acasa. A doua zi, un numar reprezentativ de absente dispareau din catalog, iar liceul avea un elev eminent in plus care sa ii reprezinte.

De asemenea, am prins si 2 locuri de munca part-time destul de banoase folosind limba engleza.

  • In primul job, eram host la 18 Lounge in Bucuresti. Aveam nevoie de limba engleza pentru ca lucram si cu multi straini acolo. Preluam telefoane, faceam rezervari, conduceam clientii la masa. Am stat acolo aproximativ 2 luni si imi luam 100 de lei pe seara, pentru doar 4 ore lucrate. Intr-un final, mi-au spus ca au nevoie de o fata la intrare si mi-au oferit o pozitie la bar. Din cauza timpului redus, a trebuit sa refuz.
  • O alta pozitie unde nu aveam nevoie de experienta, doar de limba engleza, a fost la o firma poloneza. Eram un fel de „client misterios” si cercetam in fiecare weekend o serie de hoteluri. Lucram cam 3 sau 4 ore sambata si duminica notand evenimentele afisate la intrarea din hotelurile mari din Bucuresti. Le verificam cu cele prezente in baza mea de date si daca existau erori, notificam firma. Aveam nevoie de limba engleza pentru ca staff-ul hotelului nu era notificat de aceste controale. Astfel ca, acestia nu ma lasau sa verific panoul in mod normal. Doar ca, imbracat la camasa si cu o engleza bunicica, nu aveam probleme.

„I’m sorry, I was looking for the events present today, would you mind giving me a list?” – Primeam si o cafea din partea casei odata cu lista. Daca as fi vorbit in romana, paza m-ar fi invitat afara.

Limba engleza a facut banii sa curga in facultate.

Bine, poate nu i-a facut sa curga, dar m-a ajutat sa obtin cateva joburi okay unde salariul era salariu si programul era lejer. Nu am lucrat niciodata full time, nici pana acum, si totusi aveam salarii mai mari decat majoritatea colegilor.

Pentru ca stiam engleza si le aveam relativ cu scrisul si calculatoarele am prins pozitii pe vanzari si marketing si am putut sa lucrez de acasa.

Apogeul meu ca angajat sa fost la o un studio de jocuri video din Bucuresti. Un mic StartUp romanesc finantat de cativa investitori straini. Lucram la Aluterm Group cand am aplicat la Gravity Pixels. Nu ma asteptam sa fiu acceptat, din simplul fapt ca salariul era mare si eu inca nu aveam destula experienta.

Totusi, dupa cateva interviuri, am reusit sa prind un salariu de 28 de lei pe ora net. La 4 ore, treceam linistit de 2000 de lei, lucrand integral de acasa.

Intr-un final, am parasit Gravity Pixels si am infiintat Start Small Digital, firma mea de Web design si copy writing.

„Vindeam articole de 1.000 de cuvinte cu 100 de euro bucata!”

Engleza te mai ajuta cu un lucru fantastic, iti ofera acces la o piata globala. Nu mai eram obligat sa lucrez doar in Romania, aveam acces la clienti straini si bugete pe masura. Vindeam ora de consultanta cu 50 de euro unui tip din India si articolele cu 100 de euro bucata unui client din Australia.

In timp am format relatii de prietenie cu antreprenori din intreaga lume si am un portofoliu de proiecte de pe mai multe continente.

Daca vrei si tu sa incepi sa inveti limba engleza, iti recomand sa discuti cu Petru Cretu, sau cum o alinta elevii ei, profa de engleza! 

Are cele mai faine cursuri de limba engleza online de pe piata si niste rezultate faine. Chiar si daca nu ai skill-uri in domenii precum IT sau design grafic, limba engleza, fara alta experienta, iti poate asigura un salariu de peste 2000 de lei lejer intr-un call center. Asa ca, spor la invatat si la facut bani.

Cheers